
ARTICOLE
ULTIMELE ARTICOLE

Cea mai intrebata intrebare in 2020, mai este valabil SEO
Cea mai populara intrebare in 2020 este „Mai este valabil SEO?”. Bun, haide sa incerc sa-ti raspund la aceasta intrebare. Daca SEO nu ar mai fi valabil in 2020, nu ar mai exista Google Ads si punct. Chiar daca astazi Google lanseaza tot mai multeinstrumente pentru Ads, cum ar fi Google Merchant, care, apropo, a inceput sa devina tot mai popular la noi, SEO organic inca este valabil si va fi valabil multi ani, doar ca el migreaza de la cuvinte la imagini la video sau audio.
Doua motoare mari pentru SEO pe care eu le folosesc:
- Bing
Daca ma intrebi cat de eficiente sunt aceste motoare de cautare, iti spun din experienta mea ca 90-95% din piata este detinuta de Google si 5-10% detinuta de Bing. Daca este sa ne raportam strict pe Romania, Bing detine in jur de 5-7%, iar restul revine Google.
Verifica ce ai la nivel de SEO pe Search Console
Pentru a intelege ce este SEO la nivel de baza si care sunt indicatorii importanti pe care trebuie sa-i cunosti, pentru a-ti monitoriza site-ul. Trebuie sa stii ca Google iti ofera posibilitatea de a optimiza pe 3 categorii importante:
- Cautare dupa cuvinte cheie si fraze;
- Cautare dupa imagini;
- Cautare dupa video;
Intrebare…Tu le ai pe toate? Cel putin la nivel de impresii si click-uri. Daca nu ai afisari la nivel de impresii pe cuvinte, imagini sau video, sa stii ca ai implementat gresit SEO. Pentru a intelege mai bine ceea ce spun, intra pe Google Search Console in sectiunea performante, si analizeaza putin site-ul tau la nivel de impresii si click-uri, pe o perioada X.
Ce vedem aici sunt 4 categorii importante: totalul de click-uri, totalul impresiilor, rata de CTR si pozitia medie in motorul de cautare Google.
- Impresii (reprezinta numarul total de afisari ale site-ului tau, pe toate cuvintele/frazele cheie setate de tine. Daca cineva cauta ‚’’incarcator pentru samsung’’, Google sau Bing afiseaza toate site-urile indexate pe acest cuvint/fraza cheie. Daca site-ul tau a aparut in cautare (nu conteaza pagina), ai +1 la impresii;
- Click-uri (numarul total de oameni care au dat click pe paginile tale);
- CTR (rata de click sau numarul total de clickuri/la numarul total de impresii *100)
- Pozitia medie ( pozitia medie pe care o are site-ul tau pe Google sau Bing).
Mai jos de bara principala ai o alta sectiune, mai detaliata pe principiul de mai sus, pentru cuvintele cheie indexate de Google pentru site-ul tau. Tot aici mai ai si alte optiuni de vizualizare, precum paginile care au fost click-uite, tari, dispozitive, data si modalitatea de afisare pe Google.
Remediaza SEO chiar acum si atrage trafic GRATIS
Lasa-ma sa-ti spun cat de important este SEO pentru afacerea ta. Fara SEO corect nu ai vizitatori pe site, iar site-ul nu vinde nimic (nu conteaza daca e site de prezentare sau magazin online). Desi SEO este un proces lung, care dureaza intre 6-12 luni, nu inseamna ca dupa aceasta perioada nu mai trebuie sa faci nimic. Ai grija, concurenta nu sta pe loc! 😊
Top 3 greseli majore in SEO
- Content dublicat – daca faci copy – paste la content, sa stii ca vei fi penalizat de motoarele de cautare. Nu uita, daca traduci articole, texte pentru bannere, sau altceva pentru site, algoritmul google este atat de bun incat va depista si te va penaliza!
- Optimizare mobile – daca nu ai un site optimizat corect pentru mobil, nu ai sanse sa fii in topuri pe motoarele de cautare;
- Viteza – site-ul tau trebuie sa aiba o viteza pana in 3 secunde; daca e mai mare, Google te penalizeaza. Pentru a verifica viteza site-ului tau, intra pe link-ul urmator https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ si vezi ce ai la momentul actual.
TOP 3 chestii importante in SEO
- Arhitectura site-ului – site-ul tau trebuie sa aiba o arhitectura corecta conform Google – clara pentru botii automati care iti indexeaza site-ul, pentru a putea fi in topuri 😊) In plus, o arhitectura corecta te va ajuta si la retentia si conversia utilizatorilor de pe site-ul tau;
- Content unic – contentul tau trebuie sa fie unic si creativ, fie ca vorbim despre un banner, imagine produs, descriere sau articol;
- Site map – aici e treaba unui Developer + SEO specialist in crearea corecta a sitemap-ului. Site-map este un instrument prin care tu ii comunici catre Google care este structura site-ului si ce contine el. Poti sa-ti generezi si automat un site map. Eu il recomand doar pe acela de la Google pentru un site custom. Daca site-ul tau este pe platforma Wordress, Magendo sau Shopify si foloseste un plugin, poti genera automat sitemap-ul, dar eu nu recomand acest lucru.
Cum trebuie sa alegi o agentie SEO corect?
Bun! Vreau din start sa-ti spun ca nu recomand un freelancer pentru SEO, deoarece un singur om nu se poate ocupa de tot, in materie de content, IT si SEO. Recomand un freelancer pentru consultatii, educatie etc.
In primul rand, pentru a selecta o agentie corect, trebuie sa-i ceri cateva lucruri importante:
- Portofoliu (cu cine au lucrat si care au fost rezultatele, daca si-au atins obiectivele propuse si in cat timp 😊);
- Timpul de implementare al obiectivelor – te rog, nu intreba in cat timp ajungi Nr.1 pe Google, deoarece nimeni nu iti poate spune cand vei ajunge acolo :D. Intrebarea corecta este, in cat timp ajungi in top 10, fara sa conteze nisa pe care esti.
- Strategia lor pentru afacerea ta (cat de amanuntit au analizat afacerea ta, daca sunt la curent cu volumul pietei, consumatorii, concurenta);
- Procesul de lucru (cum comunica ei cu tine, sub ce forma, cat de des);
- Monitorizarea ( care sunt indicatorii de performanta pe care vi-i propuneti, cat de des sunt raportati catre tine daca e cazul).
”Pentru mine, SEO este cel mai important instrument de vanzare continua, fie ca este vorba despre un magazin online sau un site de prezentare. Tine cont ca strategia de SEO trebuie inclusa in strategia de marketing, pentru a putea construi lucruri care iti vor aduce valoare in timp.”