
ARTICOLE
ULTIMELE ARTICOLE

Cum trebuie sa fie prezenta ta pe social media?
Social media a devenit un instrument tot mai util in marketing-ul de azi, avand la baza atat cresterea notorietatii companiei tale cat si maximizarea vanzarilor, desigur daca faci lucrurile asa cum trebuie. Paradoxul in social media este ca noi cream content pe gratis pentru Facebook, Google unde ei devin mai puternici si cu buzunarele mai pline, dar fara noi ei ar fi zero. Ei, pentru a nu fi pe zero noi trebuie sa folosim toate aceste instrumente ‚’’SMART’’ pentru a ne lua inapoi efortul depus + profit sau in termeni economici ROI (return on investment / rentabilitatea investitiei).
Trebuie sa iti mentionez ca prezenta companiei tale pe social media este o investitie. Fie ca de aceasta se ocupa departamentul tau de marketing, fie o agentie, ea trebuie sa aiba un ROI pozitiv. Mai jos o sa-ti prezint si cativa indicatori de performanta de luat in calcul atunci cand iti monitorizezi activitatea pe social media.
Conform statista.com, in luna ianuarie 2020, la nivel mondial, datele statistice aratau cam asa:
- Facebook – 2,4 miliarde utilizatori
- YouTube – 2,0 miliarde utilizatori
- WhatsApp – 1,6 miliarde utilizatori
- Facebook Messenger – 1,3 miliarde utilizatori
- Weixin / WeChat – 1,1 miliarde utilizatori
- Instagram – 1,0 miliarde utilizatori
- Douyin / Tik Tok – 800 milioane utilizatori
- QQ – 731 milioane utilizatori
- Qzone – 517 milioane utilizatori
- Sina Weibo – 497 milioane utilizatori
- Reddit – 430 milioane utilizatori
- Snapchat – 382 milioane utilizatori
- Twitter – 340 milioane utilizatori
- Pinterest – 322 milioane utilizatori
Aceste platforme au devenit piete virtuale unde noi petrecem destul de mult timp consumand content, fie ca este Articol, Video, Stire, Imagine, Produs etc.. Pentru mine, social media se asociaza cu o mica televiziune: tu iti cresti audienta, aceasta fiind doar a ta si lucrezi, interactonezi pentru a-ti maximiza vanzarile. Dar, atentie, pentru a atrage si vinde pe aceste paltforme, compania ta trebuie sa dezvolte content de calitate conform Avatarului clientului tau. Asadar, un sfat util este sa iti cunosti mai intai consumatorii si abia dupa sa te apuci de social media.
Haide sa marcam punctual cum trebuie sa arate prezenta ta pe social media. O sa luam compania Trofeez ca exemplu si vom trece peste toate platformele punctual.
Facebook:
Aceasta platforma a creat numeroase schimbari de-a lungul timpului, atat la nivel de algoritm, cat si la nivel de instrumente pentru plasarea content-ului. Dupa schimbarile de algoritm interprinse de Facebook, lucrurile s-au schimbat radical, astfel ca reach-ul a scazut dramatic. Pentru a putea avea un reach mare trebuie sa ai cat mai multe comentarii, distribuiri, aprecieri sau, mai bine spus, interactiuni. Aceste interactiuni exista numai in cazul in care tu ai un content calitativ, postezi la timp si o faci continuu. Atentie, totusi, contentul pe care il creezi tu trebuie sa fie corespunzator dorintelor clientului tau. Stiu, e greu, te inteleg perfect!
Lucruri de avut pe facebook:
- Logo (vezi sa fie bine incadrat in zona oferita de Facebook);
- Cover ( este preferabil sa ai 2-3 bannere, iar perfect ar fi sa ai un video scurt);
- Povestea ta (vezi sa ai povestea pe facebook cat mai draguta, cu o imagine reprezentativa);
- Magazin (daca ai magazin pe facebook, interconecteaza-l cu site-ul tau);
- Servicii (daca ai servicii, nu uita sa-ti pui iconite reprezentative si sa descrii fiecare serviciu in parte);
- Mesageria (seteaz-o corect, vezi intrebarile, raspunsurile automate; iti recomand cu drag si ManyChat, care, setat corect, iti va aduce numai beneficii);
- Categoriile (daca nu ai nevoie de joburi, grup, sau altceva le poti deconecta de pe pagina, si le poti aranja pe cele ramase dupa importanta);
Cam acestea sunt setarile de baza Facebook, pentru a te bucura de o prezenta corecta. Nu uita, cel mai important este contentul, care trebuie sa corespunda cu profilul consumatorului tau.
Instagram:
Plaforma mea preferata, dupa Linkedin :D. Instagram detine in Romania un numar de aproximativ un milion de utilizatori, si se afla intr-o crestere continua si o rata de interactiune mult mai mare decat in cazul Facebook, nu doar in Romania ci la nivel global. La fel ca pe Facebook, pe Instagram contentul este unul dintre factorii cheie in atragerea si fidelizarea clientilor sau potentialilor clienti. Aici, instrumentele cheie‚ story si #hastag, ajuta ca pagina ta sa fie descoperita de noi urmatoritori cat si de vizualizare a paginii. Pentru a avea success pe Instagram trebuie sa ai rabdare, deoarece, pentru a ajunge ca pagina in sectiunea #discovery(click pe iconita lupa si ajungi imediat in sectiunea discovery), ai nevoie de content si strategie. De ce? Fiindca algoritmuI Instagram este diferit, trebuie sa ai o rata de interactiune foarte mare (aprecieri, distribuiri, comentarii, salvare postare), ca postarea ta sa ajunga in discovery. Cand ajungi acolo, poti spune ca esti King sau Queen 😊
Lucruri de avut pe Instagram:
- Logo (vezi sa fie bine incadrat in zona oferita de Instagram);
- Bio (vezi sa ai o descriere corecta si draguta; nu uita sa pui link-ul catre site, hastagurile oportune business-ului tau, locatia, email-ul si numarul de telefon, daca este necesar);
- De asemenea, nu uita sa-ti setezi in jur de 5 story importante (story highlights despre afacerea ta)
- Transforma pagina ta din una personala in una business, pentru a putea vizualiza date statistice si nu numai;
- Seteaza-ti mesageria automata;
- Sincronizeaza pagina ta de Instagram cu cea de Facebook (vei putea adauga postari / story pe ambele platforme odata).
Nu uita, Instagram este o platforma cu o interactiune mult mai mare decat Facebook, dar cu utilizatori mai putini.
Cea mai indragita platforma de catre mine, unde petrec circa 50% din totalul timpului alocat social media. Aceasta platforma iti ofera multe facilitati, atat pentru afacerea ta cat si pentru tine ca persoana fizica, facilitati pe care alte platforme nu le au. Din start iti spun, e cea mai scumpa, in comparatie cu Google, Facebook, Instagram sau Youtube, la nivel de rulare a reclamelor, postare de joburi sau activare mod Premium. Chiar daca este scump, aduce lead-uri (potentiali clienti) destul de eficient.
Cele mai importante instrumente de la Linkedin:
- Sales Solution (o solutie faina pentru B2B; identifici persoane/companii cheie dupa filtrare avansata)
- Joburi (postezi joburi; atentie, este cu plata ☹)
- Rulare de reclame (rulez reclame platite)
- Educatie (au cursuri foarte bune, atat pentru tine, cat si pentru compania ta; Linkedin are doua platforme, Linkedin Learning si Lynda);
- Comunicare cu comunitatea ta;
Ce imi place mult la Linkedin este ca nivelul de indicatori de performanta este prezentat succint si foarte clar, deci nu trebuie sa dai click pe 200 butoane sa descoperi performanta paginii tale. Mai jos vom discuta mai pe larg despre indicatori.
Google My Business
O platforma care, din cate vad eu, incearca sa devina un Facebook, dar creat de Google 😊. Imi place pentru ca este enorm de utila, in special pentru zona de SEO local, dar are si destule instrumente pentru a te promova bine. Majoritatea companiilor solicita in jur de 50 EUR pentru crearea paginii de google my business. Din punctul meu de vedere ar trebui sa fie gratis, deoarece nu dureaza mai mult de 5 min sa o creezi. Totusi, trebuie sa astepti in medie 14 zile pentru a primi pliculetul cu codul de la google pentru activare. Nu uita, google my business are doua directii mari de utilitate:
- Platforma de promovare (atat pe segmentul maps cat si in cautari);
- SEO (in special SEO local).
Cele mai importante instrumente de la Google My Business:
- Informatii despre companie (locatie, poveste, site, date de contact etc);
- Postari (sub forma de imagini, video, oferte, evenimente);
- Plasare de produse cu posibilitatea de directionare pe site-ul tau;
- Plasare de servicii (cu descrieri si categorizarea lor);
- Mesagerie (fii atent sa activezi mesageria pe google my business; trebuie sa descarci pe telefon aplicatia si tot doar de pe telefon poti primi mesaje si raspunde la acestea). Eu folosesc de un an acest instrument si iti pot spune ca are o utilitate enorma.
- Adaugare de poze, video, chiar si poze 360.
Sa stii ca aceasta platforma te ajuta sa aduci oameni fara a cheltui banuti. Un exemplu ar fi: eu caut pe google ‚„florarii iasi”, iar google imi afiseaza intai primele top 3 florarii din Iasi, si abia dedesubt imi afiseaza site-uri. Daca e sa caut dupa google maps, imi va afisa la fel, conform topurilor, in caz de te intrebi de ce unii sunt printre primii si altii nu (SEO, notorietate, vechime).